کاربرد پیچ و مهره استیل

کاربرد پیچ و مهره استیل


کاربرد پیچ و مهره استیل

پیچ و مهره های صنعتی که در شکل های مختلفی از گل ، دنده زنی، استاندارد ها و متریال های مختلفی تولید میشوند جزو ابتدایی ترین اختراعات بشر و همچنین مهمترین نوع اتصالات صنعتی محسوب میشوند. امروزه پیچ و مهره ها طبق استاندارد های بسیار دقیقی که تبیین کننده ابعاد گل پیچ، گام پیچ، عمق دنده، گام و ابعاد مهره ها و متریال و عملیات های حرارتی میشوند تولید میشوند. از کاربردی ترین استاندارد های تولید پیچ و مهره استاندارد DIN آلمان و استاندارد ASTM آمریکا می باشد. استاندارد DIN بیشتر در تولید پیچ ومهره ها با دنده های میلیمتری و استاندارد ASTM آمریکا در تولید پیچ و مهره ها با دنده های اینچی مطرح می باشند. اغلب پیچ و مهره های صنعتی دارای استاندارد های معادلی در دو دستگاه می باشند هر چند استاد بولت ها معمولا تنها با استاندارد ASTM شناخته می شوند.

پیچ و مهره و واشر

کلاس و گرید پیچ و مهره ها

یکی از مشخصات مکانیکی مهم در بررسی کیفی پیچ و مهره های صنعتی کلاس و یا گرید است. هر چند کلاس و گرید دو مفهوم یکسان از قابلیت های مقاومتی پیچ و مهره ها و یا تجهیزات صنعتی فولادی محسوب می شوند اما دارای تفاوت هایی در دیمانسیون هستند. در واقع کلاس پیچ و مهره مشخصات مکنیکی تنسایل در دستگاه بین المللی SI و برای پیچ و مهره های متریک با ابعاد میلیمتری است حال آنکه گرید پیچ و مهره در دستگاه آمریکایی-انگلیسی برای پیچ و مهره های تولید شده با استاندارد ابعادی اینچی و طبق استاندارد ASTM معرفی می شود.

گرید و کلاس پیچ و مهره تحت تاثیر دو فاکتور یعنی ترکیبات شیمیایی بکار گرفته شده در آلیاژ فلزی و دیگری عملیات سخت کاری حرارتی پیچ و مهره ها قرار دارد. هر اندازه گرید و یا کلاس پیچ و مهره بالاتر رود تنسایل مقاومت کششی افزایش پیدا کرده و پیچ و مهره در برابر تنش های کششی مقاومت بالاتری دارند. لازم به ذکر است که با توجه به افزایش درصد کربن در ترکیبات آلیاژی پیچ و مهره ها با کلاس بالاتر، اندکی تردی در ساختار آنها دیده شده و در برابر ضربه Impact بالاخص در دماهای فوق سرد آسیب پذیری بالاتری دارند.

پیچ اهنی

خوشبختانه دو فاکتور کیفی فولاد در تولید پیچ و مهره یعنی تنسایل (عامل مقاومت در برابر کشش) و سختی سطحی(عامل مقاومت در برابر سایش) بصورت موازی افزایش پیدا می کنند. بدین مفهوم که فرایندی که به منظور افزایش تنسایل پیچ و مهره بکار گرفته می شود بصورت موازی سبب افزایش سختی سطحی آن نیز می شود. در زیر به معرفی پر کاربرد ترین کلاس های پیچ و مهره های فولادی در اتصالات صنعتی که بصورت شش گوش، آلن و پیچ متری مورد استفاده قرار می گیرند می پردازیم.

پیچ و مهره کلاس ۵٫۶: یکی از محبوب ترین کلاس های پیچ و مهره های آهنی کلاس ۵٫۶ می باشد. این کلاس از پیچ و مهره های صنعتی دارای درصد محدودی کربن در ساختار و فاقد عملیات حرارتی می باشد. پیچ و مهره آهنی ۵٫۶ دارای تنسایل ۵۰۰ نیوتن بر میلیمتر مربع هستند و بصورت دنده درشت، بصورت چکش خوار و با آبکاری گالوانیزه سرد مورد استفاده قرار می گیرند.

پیچ الن

پیچ و مهره فولادی خشکه کلاس ۸٫۸: محبوب ترین کلاس پیچ و مهره های فولادی کلاس خشکه ۸٫۸ می باشد. پیچ و مهره خشکه در اتصالات انواع ماشین آلات صنعتی از جمله پمپ، گیربکس، جرثقیل، الکتروموتور و … مورد استفاده قرار می گیرند. تنسایل پیچ و مهره کلاس ۸٫۸ حدود ۸۰۰ نیوتن بر میلیمتر مربع بوده و هم بصورت شش گوش و هم بصورت النی در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند.
پیچ و مهره سازه کلاس ۱۰٫۹: درصد بالای کربن و عملیات حرارتی مناسب سبب بالا بودن تنسایل پیچ و مهر خشکه کلاس ۱۰٫۹ می شود.

از این رو از این کلاس پیچ و مهره اغلب با استاندارد DIN6914 بعنوان پیچ سازه استفاده می شود. تنسایل این کلاس از پیچ و مهره های فولادی ۱۰۴۰ نیوتن بر میلیمتر مربع بوده و اغلب بصورت شش گوش نیم دنده تولید می شود.
پیچ و مهره فولادی کلاس ۱۲٫۹: بالاترین کلاس از پیچ و مهره های فولادی کلاس ۱۲٫۹ می باشد. این سری از پیچ و مهره ها اغلب بصورت پیچ آلن سر استوانه و بصورت نیم دنده تولید شده و دارای تنسایل ۱۱۸۰ نیوتن بر میلیمتر مربع هستند. پیچ و مهره کلاس ۱۲٫۹ ترد و در برابر سرما و ضربه آسیب پذیر تر از کلاس های دیگر هستند.

نظری یافت نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس تلفنی